Uniunea Europeană ar trebui să își cvadrupleze cheltuielile cu cipurile și să aloce un buget separat pentru acestea, a declarat marți SEMI, un grup din industrie, în răspunsul său oficial la consultările UE pentru viitorul său buget de investiții, relatează Reuters.
Urmărește cele mai noi producții video TechRider.ro
- articolul continuă mai jos -
Legiuitorii europeni și grupurile din industrie iau avânt pentru o „Lege a cipurilor 2.0”, făcând presiuni pentru a umple rapid lacunele din strategia continentului privind semiconductorii.
Blocul celor 27 de țări consultă părțile interesate din industrie, inclusiv filiala europeană a SEMI, cu sediul la Bruxelles, în timp ce își planifică cheltuielile pe termen lung pentru perioada 2028-2034, cu un anunț bugetar programat pentru luna iulie.
Comisia Europeană va trebui să aloce 20 de miliarde de euro întregului lanț de aprovizionare cu semiconductori, declanșând investiții totale de peste 260 de miliarde de euro din partea entităților publice și private, a declarat SEMI în scrisoarea văzută de Reuters.
La sfârșitul lunii martie, Curtea de Conturi Europeană a declarat că obiectivul UE de a atinge 20% din producția mondială de cipuri până în 2030 nu poate fi atins în ritmul actual.
Comisia Europeană a contribuit până în prezent doar cu 4,5 miliarde de euro la Actul european privind cipurile, în valoare de 43 de miliarde de euro, în timp ce aproximativ 80% din finanțarea publică a venit de la statele membre, a declarat în raport cea mai importantă instituție de audit a blocului comunitar.
SEMI a declarat că un buget separat al UE ar ajuta la nivelarea condițiilor de concurență în regiune, deoarece fiecare stat membru investește în prezent mai întâi în propria industrie națională.
„Semiconductorii sunt componenta fundamentală care stă la baza practic a fiecărui sector al economiei moderne – industria auto, industria aerospațială, robotica industrială și dispozitivele medicale – și totuși UE continuă să se bazeze pe furnizori non-europeni pentru marea majoritate a cipurilor sale avansate și a componentelor critice ale lanțului de aprovizionare”, a declarat acesta.
Cipurile de ultimă generație și cipurile cu inteligență artificială, împreună cu tehnologiile cuantice, au fost unele dintre lacunele identificate de grupul industrial în răspunsul său.
Conform estimărilor Curții de Conturi, Europa ar urma să atingă 11,7 % din cota de piață globală a semiconductorilor până în 2030, puțin peste jumătate din obiectivul său ambițios.