Mai multe agenții federale din Statele Unite, în special sub administrația Trump, au intensificat utilizarea inteligenței artificiale și a tehnologiilor de supraveghere pentru a monitoriza activitatea pe rețelele sociale a milioanelor de vizitatori și imigranți. Dar analiștii avertizează că această supraveghere riscă să afecteze tot mai mult și cetățenii americani, potrivit NewScientist.
Urmărește cele mai noi producții video TechRider.ro
- articolul continuă mai jos -
„Este aproape, dacă nu complet, imposibil pentru guvern să monitorizeze doar rețelele sociale ale non-cetățenilor fără a accesa și conținutul celor aparținând cetățenilor americani”, declară Rachel Levinson-Waldman, de la Brennan Center for Justice din New York.
Din 2019, Departamentul de Stat american le cere anual celor circa 14 milioane de solicitanți de vize (inclusiv turiști sau studenți) să furnizeze datele lor de pe rețelele sociale. Însă sub administrația Trump, acest control s-a intensificat, mai ales prin integrarea instrumentelor AI.
De exemplu, în cadrul inițiativei „Catch and Revoke” („Depistează și revocă”), s-au folosit algoritmi pentru a identifica și anula vize ale unor studenți care exprimau opinii pro-palestiniene.
AI, un instrument cu zone gri
Deși Departamentul de Stat nu a oferit detalii despre tehnologiile specifice utilizate, un purtător de cuvânt a declarat că agenția va folosi „toate instrumentele disponibile pentru a primi și analiza informații îngrijorătoare”. Revocarea unei vize poate fi motivată nu doar de postări, ci și de arestări, condamnări sau comportamente considerate incompatibile cu statutul de viză, mai afirmă oficialii.
Un alt exemplu recent vine de la Serviciul pentru Cetățenie și Imigrație (USCIS), care a anunțat că „activitatea antisemită pe rețelele sociale” poate deveni un criteriu pentru respingerea cererilor de obținere a cetățeniei sau azilului. Agenția propune, de asemenea, să colecteze numele conturilor de social media ale tuturor solicitanților de beneficii de imigrare, o politică ce ar afecta milioane de oameni anual.
În anumite cazuri, vor fi colectate și datele membrilor de familie ai solicitanților, inclusiv părinți, copii sau foști soți, unii dintre aceștia fiind cetățeni americani. „Aceasta înseamnă că și cetățenii americani pot ajunge în baza de date doar prin asocierea cu o persoană care aplică pentru rezidență permanentă”, explică Levinson-Waldman.
Perioada de consultare publică pentru această propunere se încheie pe 5 mai. Dar experții subliniază că aceasta este doar una dintre numeroasele politici federale care sporesc supravegherea digitală în SUA, alimentate de tehnologii tot mai sofisticate.
Babel X și SocialNet, algoritmi cu ochii pe tot
Într-un raport actualizat în aprilie 2025, Departamentul Securității Interne (DHS) a confirmat că Agenția pentru Vamă și Protecția Frontierei folosește un instrument AI numit Babel X, pentru a „compila informații din rețele sociale și surse deschise despre călători care pot necesita verificări suplimentare”.
La rândul său, ICE (Immigration and Customs Enforcement), agenția care se ocupă cu detenția și deportarea imigranților ilegali, folosește o platformă numită SocialNet, ce extrage date din peste 200 de surse, inclusiv Facebook, Twitter/X, Instagram, LinkedIn, aplicații de dating și chiar jocuri precum Roblox.
Dar rețelele sociale sunt adesea pline de ironii, meme-uri și jargon digital greu de înțeles, avertizează Becca Branum de la Center for Democracy & Technology din Washington. „Iar acum, peste toate acestea, adăugăm inteligență artificială – care este predispusă la erori”, adaugă ea.
Companiile spun că nu folosesc AI, dar contribuie la supraveghere
Dezvoltatorul SocialNet, compania ShadowDragon, susține că nu folosește inteligență artificială în produsele sale. „Am construit aceste instrumente pentru a evita o supraveghere în masă și nu credem că deciziile despre semnificația datelor ar trebui lăsate pe seama mașinilor”, afirmă Sandy MacKay de la ShadowDragon.
În paralel, peste 11.000 de agenți ICE folosesc instrumente oferite de compania LexisNexis Risk Solutions, inclusiv pentru „selectarea, verificarea și identificarea țintelor de deportare”. Reprezentanții firmei afirmă că sprijină „siguranța publică” de peste 30 de ani și nu participă la blocarea imigrației legale.
„Democrația nu înseamnă supraveghere algoritmică”
„Guvernul federal investește fonduri publice din ce în ce mai mari în aceste tehnologii de supraveghere. Asistăm în timp real la o expansiune a monitorizării sociale bazate pe AI. Iar când folosești aceste instrumente pentru a intimida, hărțui, deporta sau aresta, faci exact contrariul a ceea ce înseamnă democrație”, a subliniat Paromita Shah, de la ONG-ul Just Futures Law.